بایدها و نبایدهای تغذیه ای در مبتلایان آسم
به گزارش آزینیک، متخصصان تاکید دارند که رعایت الگوی غذایی سالم شامل مصرف کافی و متعادل میوه و سبزی، ماهی و غذاهای دریایی و انواع روغن های گیاهی هم نقش موثری در بهبود عملکرد ریوی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آسم دارد.
به گزارش آزینیک به نقل از ایسنا، آسم بیماری التهابی مزمن و غیرواگیردار است که تحت تأثیر عوامل محیطی و ژنتیکی بروز می کند و در آن مجاری تنفسی در واکنش به محرک ها متورم و باریک می شوند و امکان دارد حتی مخاط اضافی تولید نماید. این وضعیت می تواند تنفس را دشوار کرده و سبب سرفه، صدای خس خس هنگام تنفس و تنگی نفس شود.
علت اصلی این بیماری ناشناخته است و مطابق مطالعات، بروز این بیماری در دو دهه گذشته افزایش پیدا کرده است. وجود سابقه آسم، اگزما و آلرژی غذایی در اعضای خانواده احتمال بروز آسم را در سایر اعضای خانواده بالا می برد. مواجهه با برخی عوامل محیطی همچون دود سیگار، آلودگی هوا، آلرژن های استنشاقی نظیر گرده گل ها، کپک ها و قارچ ها، گرد و خاک، عوامل حساسیت زای حیوانات (پر، مو، پوست) و آلاینده های شیمیایی می تواند منجر به بروز آسم شود.
میانگین شیوع آسم در کودکان در ایران ۱۳.۱۴ درصد است که از متوسط جهانی بالاتر است. افزایش چشم گیر شیوع آسم در بسیاری کشورها نشان داده است که عوامل محیطی در رابطه با سبک زندگی نقش مهمی در سبب شناسی این بیماری دارد. به هم خوردن تعادل بین آنتی اکسیدان ها و اکسیدان ها در ایجاد و کنترل علایم آسم نقش قابل ملاحظه ای دارد.
رعایت الگوی غذایی سالم شامل مصرف کافی و متعادل میوه و سبزی، ماهی و غذاهای دریایی و انواع روغن های گیاهی نقش موثری در بهبود عملکرد ریوی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آسم دارد. میوه ها و سبزی ها منابع غنی از آنتی اکسیدان هایی چون ویتامین C و کاروتنوییدها هستند که باعث پیشگیری از صدمه اکسیداتیو بافتی و کاهش التهاب مجاری هوایی می شوند.
روغن های گیاهی هم منابع خوبی برای ویتامین E (نوعی آنتی اکسیدان) هستند. بعلاوه ماهی و غذاهای دریایی هم به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب ضروری امگا۳ نقش محافظتی در بیماری های ریوی همچون آسم آلرژیک دارد.
به صورت کلی رژیم اختصاصی برای درمان آسم وجود ندارد، اما مطابق تحقیقات علمی اضافه کردن برخی مواد غذایی به رژیم روزانه فرد مبتلا به آسم می تواند باعث بهبود عملکرد ریوی و کاهش علائم شود. این مواد غذایی شامل:
_ ویتامین D
مصرف ویتامین D سبب کاهش حمله های آسم در کودکان و نوجوانان می شود که بهترین منابع آن ماهی سالمون، لبنیات غنی شده با ویتامین D و تخم مرغ است.
_ ویتامین A
بر مبنای مطالعات صورت گرفته سطح ویتامین A در کودکان مبتلا به آسم کمتر از میزان نرمال می باشد. در این کودکان سطوح بالای ویتامین A با عملکرد بهتر ریه ها همراه می باشد. بهترین منابع ویتامین A شامل جگر، شیر پرچرب، کره، هویج، کدو حلوایی و کلم بروکلی است.
از طرفی مواد غذایی ممنوعه در مبتلایان به آسم شامل گوشت های فرآوری شده (سوسیس و کالباس) و غذاهای فست فودی (پیتزا، سمبوسه و فلافل) و غذاهای پرنمک و روغن های هیدروژنه با افزایش سطح تری گلیسرید و نیتریک اکساید (که مارکر التهاب مجاری هوایی است) هستند، این مواد غذایی می تواند ریسک فاکتوری برای آسم باشد. همینطور استفاده از گوشت های کبابی و دودی شده با احتمال افزایش حملات آسم در بیماران مبتلا به آسم همراه می باشد.
بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، افزایش دریافت غذاهای حاوی اسیدهای چرب اشباع از راه فعال کردن سیستم ایمنی ذاتی و رها شدن عوامل التهابی هم باعث التهاب مجاری هوایی می شود که اثر پیش التهابی این اسیدهای چرب از راه اسیدهای چرب امگا ۳ قابل پیشگیری است.
منبع: آزینیك
این مطلب آزینیک را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط آزینیک
نظرات خوانندگان آزینیک در مورد این مطلب