گام بلند محققان برای ساخت کامپیوتر های مشابه مغز انسان
محققان دانشگاه توهوکو در ژاپن برای نخستین بار موفق شدند دو ابزار اصلی برای محاسبات پیشرفته را به هم مرتبط کنند که قدم بزرگی برای ساخت کامپیوتر های مشابه مغز انسان است.
به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از تارنمای خبری ساینس، محققان مدت هاست در تلاشند تا کامپیوتر هایی را توسعه دهند که مصرف انرژی و توان مورد نیاز آن به اندازه مغز انسان باشد.
آنها در این حوزه به موفقیت های قابل ملاحظه ای دست پیدا کردند و برای نخستین بار موفق شدند عملکرد حافظه و محاسبات را در یک مولفه ادغام کنند. این کشف تازه راه برای فناوری های پیشرفته و کارآمد از تلفن همراه گرفته تا خودرو های خودران و هواپیماهای بدون سرنشین فراهم می آورد.
در سالهای اخیر کامپیوتر ها با استفاده از هوش مصنوعی قادر به انجام عملکردهای فوق العاده ای شده اند؛ ولی هنوز از نظر مصرف انرژی به صرفه نیستند و توانایی رقابت با مغز انسان را ندارند.
محققان اخیرا مدارهای نوسانی را طراحی نموده اند که قادر به انجام محاسبات است و میتوان آنرا با سلول های عصبی انسان مقایسه کرد. ممریستورها هم مقاومت های قابل برنامه ریزی هستند که داری حافظه یکپارچه هستند و می توانند محاسبات انجام دهند؛ بنابراین میتوان آنان را با سلول های حافظه مقایسه کرد.
ادغام این دو فناوری یعنی شبکه های نوسانی و ممریستور یک پیشرفت بزرگ در ساخت کامپیوتر هایی مشابه مغز انسان است؛ چون که نشان داده است میتوان تابع حافظه و محاسبه را در یک مولفه ادغام کرد که شبیه به شبکه های عصبی کارآمد مغز است.
این فناوری بسیار سریع و از نظر مصرف انرژی مقرون به صرفه است. محققان معتقدند میتوان صدها جزء از این تکنولوژی را در فضایی به اندازه یک باکتری قرار داد؛ ازاین رو برای تولید ادوات الکترونیکی مینیاتوری ایده ال است.
نتایج این مطالعه در نشریه Nature Materials انتشار یافته است.