آخرین وضعیت هدهد و کوثر در مدار
به گزارش آزینیک، ماهواره های هدهد و کوثر که در صبح ۱۵ آبان ماه با ماهواره بر سایوز به مدار ۵۰۰ کیلومتری پرتاب شدند، حالا در مدار تثبیت شده اند و به قول محققان فاز به دست گیری و عملیاتی شدن ماهواره هدهد حدودا رو به اتمام است، ولی ماهواره کوثر در فرایند خودکار سمت گیری درست بسمت زمین و خورشید قرار دارد و تابحال در این فرآیند روند مثبتی را طی کرده است.
دکتر حسین شهرابی، مدیرعامل یکی از شرکتهای دانش بنیان حوزه فضایی در گفتگو با ایسنا، ضمن اشاره به آخرین وضعیت دو ماهواره هدهد و کوثر با تکیه بر این که تابحال ما از این دو ماهواره داده دریافت کرده ایم، اظهار داشت: داده هایی که از این دو ماهواره دریافت شد، سطوح مختلفی دارند که به شکل گام به گام برای عملیاتی شدن این دو ماهواره حرکت می نماییم.
وی ادامه داد: گام اول ما در این حوزه این بود که اطمینان حاصل نماییم که تزریق ماهواره ها در مدار به درستی انجام شده است که این اتفاق رخ داد. تزریق درست ماهواره به مدار بسته به عملکرد ماهواره و واسط میان ماهواره و ماهواره بر است که هر دو جزء محصول از دستاوردهای این شرکت بوده است.
شهرابی با اشاره به اینکه با عنایت به داده هایی که ما از ماهواره های هدهد و کوثر داشتیم، این مورد تایید شد، افزود: گام بعدی ما اینست که ماهواره را در مدار، تثبیت کرده و وارد فاز عملیاتی ماهواره ها شویم و از آنجاییکه در ماهواره های هدهد و کوثر با تفاوت پیچیدگی ماهواره و مأموریت مواجه هستیم؛ ازاین رو این مرحله با تفاوت های زمانی همراه می باشد.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان حوزه فضایی، اظهار نمود: در رابطه با ماهواره «هدهد» می توانیم اعلام نماییم که فاز به دست گیری و عملیاتی شدن آن حدودا رو به اتمام است، ولی برای اعلام قطعی آن نیاز است تا اجازه دهیم که تکرارپذیری داده گیری از آن بیشتر شود، ولی با عنایت به داده هایی که تابحال به دست آورده ایم، انتظار داریم که در آینده نزدیک فاز به دست گیری ماهواره هدهد کامل شود و این ماهواره در طول عمر مداری خود بتواند مأموریت های خویش را اجرایی کند.
وی به آخرین وضعیت ماهواره «کوثر» اشاره نمود و خاطرنشان کرد: ما در تلاش هستیم که سمت گیری مطلوب برای این ماهواره صورت گیرد. از نظر ما سمت گیری مطلوب یعنی نشانه روی ماهواره بسمت زمین و به تبع آن سمت گیری مناسب به طرف خورشید است و کوثر در این مرحله قرار دارد.
شهرابی با تکیه بر این که داده هایی که از ابتدا تابحال از «کوثر» داشتیم، نشان داده است که این سمت گیری به مرور بهبود یافته و سمت گیری آن با عنایت به انتظارات ما درحال بهبود است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا سمت گیری ماهواره کوثر بسمت زمین و خورشید به شکل خودکار صورت می گیرد، توضیح داد: در کوثر هر دوی این حالت پیشبینی شده است و بسته به این دارد که به کارگیری کدام یک از این حالت ها مطلوب تر است، ولی هم اکنون تلاش کردیم این سمت گیری با حداقل انرژی لازم انجام شود؛ ازاین رو عملگرهایی را که توان زیادی از ماهواره دریافت نمایند، هنوز وارد نکرده ایم و برای به کارگیری این عملگرها نیاز است تا فرامین از زمین برای آن ارسال شود، ولی هم اکنون تصمیم گرفته شد که این فرایند فعلاً انجام نشود.
شهرابی با تکیه بر این که فرایند سمت گیری ماهواره «کوثر» در مدار بر مبنای عملکرد خودکار است، تصریح کرد: تابحال این روند مناسب بوده و این که اعلام نماییم که این سمت، گیری موفق بوده است یا خیر، زود است، ولی روند مثبت آن مشاهده می شود.
آخرین وضعیت عملکرد پنل های خورشیدی کوثر
وی به بخش پنل های این ماهواره ها اشاره نمود و خاطرنشان کرد: یکی از داده های تله متری که دریافت کردیم، این بود که پنل های خورشیدی عملکرد خوبی دارند و شارژ و دشارژ صورت می گیرد، ولی نکته اصلی اینست که چون هنوز سمت گیری بسمت زمین کامل نشده است، جذب انرژی خورشیدی به علت زاویه خورشید، به وضعیت ایده آل نرسیده است.
ایستگاه های زمینی دو ماهواره هدهد و کوثر
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان حوزه فضایی ضمن اشاره به تعداد گذرهای هدهد و کوثر از آسمان ایران، توضیح داد: حدودا ماهواره های هدهد و کوثر در مدت ۲۴ ساعت، ۱۵ بار به دور زمین می چرخند و از این تعداد معمولاً به فاصله هر ۱۲ ساعت دو رد بامداد و دو رد در شب داریم.
وی افزود: در زمان پرتاب یکی از تاکیدات ما این بوده که در ساعت یک ربع به ۹ صبح، یکی از ردهای ما باشد که حدودا این قرار رعایت شده است.
شهرابی با اشاره به اینکه چندین ایستگاه فضایی در کشور فعال است، اظهار نمود: ما از ایستگاه های دریافت در تهران تمرکز داریم و احتمال می رود که در ایام آتی ایستگاه های دیگر را در این حوزه وارد نماییم.
منظومه سازی در فضا
شهرابی اظهار داشت: این پرتاب ها از نظر ما نمایش فناوری در مدار به حساب می آید که برای این نمایش احتیاج به ۵ ماهواره است که از این تعداد دو ماهواره پرتاب شده است و باید با بازخوردهایی که از این پرتاب ها دریافت می نماییم، درمورد طرح نهایی منظومه اصلی تصمیم گیری نماییم.
وی جذب سرمایه و ساخت تولید انبوه را بخش دیگری از این طرح ذکر کرد و افزود: در این حوزه درحال مذاکره با بخش های مختلف هستیم و بیشتر تمایل داریم که از بستر قانون جهش تولید دانش بنیان، سرمایه های مناسبی را جذب نماییم.
عملیاتی شدن هدهد و کوثر
شهرابی با تکیه بر این که در مقاطع مختلف در مورد آخرین وضعیت دو ماهواره «هدهد» و «کوثر» اطلاع رسانی خواهد شد، اظهار داشت: هر کدام از این ماهواره ها که فاز عملیاتی شدن آن به پایان برسد، اطلاع رسانی خواهیم کرد.
وی تصریح کرد: ولی این نوید را میتوان در رابطه با ماهواره «هدهد» داد که در آینده نزدیک خبر پایان فاز به دست گیری آنرا اعلام رسمی نماییم و در این حوزه ما منتظر هستیم تا داده ها تثبیت شود.
این محقق حوزه فضایی در مورد زمان عملیاتی شدن ماهواره ها بعد از پرتاب، توضیح داد: تخمین این زمان برای ما دشوار می باشد و بعنوان مثال می توانیم به ماهواره «خیام» اشاره نماییم که فاز دست گیری آن در حدود ۶ ماه زمان برد و اینها روند طبیعی پروژه های ماهواره است.
انتظارات برای حضور بخش خصوصی در صنعت فضا
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان بعنوان نخستین شرکت بخش خصوصی که به صنعت فضا وارد شده است، اظهار داشت: در این پرتاب صرف نظر از مأموریت ها و عملکردهای آن، باز شدن پای بخش خصوصی به صنعت فضا، نکته مثبتی است و بنابراین یکی از اهدافی که از جانب ما بعنوان یکی از بازیگران این زیست بوم دنبال می شود، اینست که تا جایی که امکان دارد، راه را هموار و چالش های آنرا شناسایی نماییم.
وی افزود: فناوری فضایی دارای دو ریسک بزرگ «بازار» و «فناوری» است و این دو ریسک کار را برای حضور بخش خصوصی دشوار می کند و شاید شجاعت را از سرمایه گذاران برای وارد شدن به این صنعت می گیرد. به جهت اینکه تمایل بخش خصوصی و سرمایه گذاری برای حضور در صنعت فضا را ارتقاء دهیم، گویی سازمان های دولتی در کاهش این دو ریسک نقش آفرینی کنند.
شهرابی ضمن اشاره به نقش معاونت علمی ریاست جمهوری و سازمان فضایی در این حوزه، اضافه کرد: معاونت علمی ریاست جمهوری بعنوان سازمانی که از نظر قانونی متولی کاهش ریسک های فناورانه است که در این حوزه به ما کمک زیادی کرد و همینطور سازمان فضایی در کاهش ریسک بازار این پروژه حمایت های زیادی از ما داشت، ولی تا وقتی که این حمایت ها شکل بگیرد، زمان زیادی برد.
وی افزود: ایجاد این حمایت ها زمان بر و دشوار بود، ولی تداوم و ادامه داشتن این حمایت ها مهمتر است و گویی باید در زمینه تداوم این حمایت ها اراده جدی داشته باشیم و با نگاهی به مسیری که در این عرصه طی شد، اشکالات و ایرادات و نقاط قوت آن بررسی شود تا برای تداوم این حمایت ها گامهای جدی برداشته شود.
شهرابی تصریح کرد: تداوم کاری که شروع شده است، بیشترین دغدغه فعالان بخش خصوصی صنعت فضایی کشور است.
به گزارش آزینیک به نقل از ایسنا، در ساعت ۲ و ۴۸ دقیقه صبح روز سه شنبه ۱۵ آبان پرتاب دو ماهواره هدهد و کوثر ایرانی با پرتابگر سایوز از پایگاه فضایی وستوچنی روسیه صدر اخبار قرار گرفت. هر دو ماهواره هدهد و کوثر با موفقیت در مدار تزریق شدند و سیگنال خویش را به زمین مخابره کردند.
ماهواره «کوثر» که در سال ۲۰۱۹ توسط بخش خصوصی توسعه یافته است، بعنوان یک ماهواره سنجش از دور با وضوح تصویری بالا طراحی شده و قابلیت تصویربرداری باکیفیت ۳.۵ متر در هر پیکسل را دارد. این ماهواره به منظور استفاده در قسمت های کشاورزی، مدیریت منابع طبیعی، پایش محیطی و نقشه برداری دقیق ساخته شده است و می تواند به پایش تغییرات زیست محیطی و مدیریت بلایای طبیعی کمک کند.
عمر عملیاتی این ماهواره در مدار حدود دو سال پیشبینی شده و از فناوری های پیشرفته تصویربرداری و انتقال داده بهره می برد.
این ماهواره جهت استفاده در کشاورزی دقیق، مدیریت منابع طبیعی، پایش محیط زیست و مدیریت بحران توسعه یافته است.
ماهواره «هدهد» هم بعنوان یک ماهواره ارتباطی با قابلیت پشتیبانی از اینترنت اشیاء (IoT) طراحی شده و برای برقراری ارتباطات در مناطق دورافتاده و کم دسترسی به شبکه های زمینی به کار خواهد رفت. این ماهواره می تواند در حوزه هایی مانند کشاورزی هوشمند، حمل و نقل و مدیریت بحران کاربرد داشته باشد.
منبع: آزینیك
این مطلب آزینیک را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط آزینیک
نظرات خوانندگان آزینیک در مورد این مطلب