تحقیقات کاوشگر گایا اسرار کهکشان بی قرار راه شیری را برملا کرد

تحقیقات کاوشگر گایا اسرار کهکشان بی قرار راه شیری را برملا کرد

تازه ترین داده های ارسالی کاوشگر فضایی «گایا» که در دسترس ستاره شناسان قرار گرفته، براساس اعلام سازمان فضایی اروپا، شناخت دانشمندان را از کهکشان راه شیری متحول خواهد نمود.


به گزارش آزینیک به نقل از پایگاه خبری فیزیک (phys.org)، تازه ترین اکتشافات کاوشگر فضایی «گایا» (Gaia) روز دوشنبه منتشر گردید. این کاوشگر نزدیک به دو میلیون ستاره را رصد کرده و پرده از راز «اخترلرزه هایی» (starquakes) برداشته است که مانند سونامی های بزرگ در بین این غول های آتشین (پرشور) با شتاب در حرکت اند.
آژانس فضایی اروپا اعلام نمود: سومین مجموعه از داده های کاوشگر سازمان فضایی اروپا (ESA) که روز دوشنبه برای ستاره شناسان مشتاق انتشار یافت، فهم ما را از کهکشان دستخوش تحولی انقلابی می کند. «یوزف آشباخر» (Josef Aschbacher) مدیر کل آژانس فضایی اروپا در یک کنفرانس خبری اظهار داشت که «این روزی خارق العاده برای ستاره شناسی است» چونکه داده های جدید دریچه هایی برای کسب آگاهی و یافته های جدید از جهان کیهانی و کهکشان راه شیری را به روی ما می گشاید.

«فرانسوا مینار» (Francois Mignard) یکی از اعضای تیم تحقیقاتی گایا اظهار داشت: طبق نقشه این داده ها بیشتر از ۱۵۶ هزار سیارّک در منظومه شمسی کاتالوگ (فهرست) شده و مدارهای آنها با دقت بالایی محاسبه شده است.
گایا فراتر از منظومه شمسی را هم از نظر دور نداشته است، بطوری که ۲.۹ میلیون کهکشان دیگر و هم ۱.۹ میلیون اختروش (quasar) – کانون های نورانی اعجاب انگیز کهکشان ها که از ابرسیاه چاله ها نیرو می گیرند – را رصد و ثبت کرده است. کاوشگر گایا از زمان پرتاب در سال ۲۰۱۳ تا کنون در موقعیت مهم و راهبردی مداری در فاصله ۱.۵ میلیون کیلومتری از زمین مستقر بوده و از آنجا مشغول رصد آسمان ها بوده است.

(گایا دقیق ترین نقشه از کهکشان راه شیری را تهیه کرده است)

بر اساس اعلام سازمان فضایی اروپا، رصد اخترلرزه ها – لرزش های عظیمی که شکل و شمایل ستارگان دوردست را دگرگون می سازد – یکی از شگفت انگیزترین و غافلگیرکننده ترین یافته های ناشی از داده های جدید ارسالی است. گایا بیشتر از ۱.۸ میلیارد ستاره را رصد و بررسی نموده است، اما اینها تنها نمایانگر حدود یک درصد از ستارگان در کهکشان راه شیری هستند. این کهکشان فضایی به وسعت ۱۰۰ هزار سال نوری را در بر می گیرد.
این تحقیقات با دو تلسکوپ و یک دوربین با دقت یک میلیارد پیکسل انجام شده است؛ دوربینی که با تصاویر آن میتوان قطر یک تار موی انسان را از فاصله یک هزار کیلومتری اندازه گیری نمود. این کاوشگر همینطور ابزار دیگری دارد که به آن اجازه می دهد نه تنها ستارگان را نقشه برداری کند، بلکه جابجایی و ترکیب های شیمیایی آنها را هم بسنجد.

(مدارهای بیشتر از ۱۵۰ هزار سیارک در منظومه شمسی- نقطه زرد در مرکز تصویر ستاره خورشید است)
آنتونی براون رئیس مرکز پردازش داده ها در آژانس فضایی اروپا اظهار داشت: این داده های به شدت دقیق به ما اجازه می دهد در حدود ۱۰ میلیارد سال در تاریخ گذشته کهکشان را نگاه نماییم. این یافته ها از آن حکایت می کند که کهکشان ما نه تنها مطابق یافته های پیشین، به طور یکنواخت در درون جهان کیهانی در حرکت است، بلکه «ناآرام» و «بی قرار» است. این کهکشان در کنش و واکنش با کهکشان های دیگر در طول حیات خود حوادث بسیاری را از سر گذارنده و هنوز هم با آنها رو به رو است. کهکشان ما در واقع یک موجودیت زنده است؛ جایی که اجرام متولد می شوند و می میرند.


منبع:

1401/03/25
23:56:24
0.0 / 5
535
تگهای خبر: دوربین
این مطلب آزینیک را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط آزینیک
نظرات خوانندگان آزینیک در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۱
آزینیک