معاونت علمی :

نیازهای اولویت دار کشور با تولیدات ایران ساخت تأمین می شود

نیازهای اولویت دار کشور با تولیدات ایران ساخت تأمین می شود

آزینیک: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اعلام نمود نیازهای اولویت دار کشور با تولیدات ایران ساخت و اجرای طرح های ملی برطرف می شود.



به گزارش آزینیک به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در بین تمامی ابزارهای حمایتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، طرح های کلان ملی فناوری در زمینه های راهبردی و اولویت دار یکی از ابزارهای اصلی است.
محصولات دانش بنیان ایران ساخت که در قالب طرح های کلان ملی فناوری از طرف معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری حمایت می شوند، دارای پیچیدگی های فناورانه با قابلیت تجاری سازی هستند که اجرای آنها نیازمند مشارکت گسترده نقش آفرینان بخش های مختلف همچون بخش خصوصی است.
طرح های کلان ملی فناوری بخش مهمی از کارهای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری محسوب می شوند. این طرح ها از خاصیت های بارزی مانند اثربخشی ملی، منطقه ای و بین المللی، ایجاد هم افزایی و هماهنگی بین المللی بخش خصوصی برای انجام طرح های راهبردی و اقتدار آفرین، تجاری سازی تحقیقات کاربردی با سطوح فناوری بالا و کارآفرینی فناورانه برخوردار می باشند.
شناسایی طرح های قابل ارائه و تجاری سازی
در مرکز طرح های کلان ملی فناوری، سه نسل از طرح ها قابل شناسایی و معرفی است. نسل نخست، طرح های بزرگ علمی هستند که بااینکه جنبه فناورانه دارند اما در عمل، کارکرد آنها از جنس زیرساخت کارهای علمی مهم کشور است.
طراحی و ساخت شتابگر ملی و رصدخانه ملی ایران نمونه هایی از طرح های نسل اول هستند. جنبه های فنی و تخصصی این طرح ها بسیار پیچیده هستند که برای انجام این طرح ها نیاز به همکاری بین دستگاهها است و بنا بر این عنوان ابر پروژه را به خود اختصاص داده اند. هزینه های بسیار سنگین این پروژه ها از عوامل عدم اتمام بموقع و موفقیت آنها در سالهای نخست بود، مجریان این طرح ها و بهره برداران آنها عمدتاً دستگاه های دولتی یا افراد حقیقی شاغل در مراکز علمی بودند.
نسل دوم طرح های کلان ملی فناوری دارای خاصیت محصول محور هستند، البته محصولاتی که می توان نیازی درحال یا آینده برای آن قابل تصور بود. از نمونه این طرح ها می توان به تولید مواد مؤثره دارویی، بومی سازی داروهای وارداتی و تجهیزات پزشکی اشاره نمود.
مجریان این طرح ها عمدتاً بخش خصوصی یا شرکت های وابسته به بخش دولتی بودند و بااینکه ضرورت کاربرد آن توسط نهادهای مسئول دولتی تأیید شده است اما بهره بردار بالفعل نداشته اند. توجه جدی برای رسیدن محصولات به سطح تجاری سازی فناوری، خاصیت خاص این نسل از طرح های کلان ملی فناوری است.
نسل سوم طرح های کلان ملی فناوری علاوه بر خاصیت های عمومی سه گانه طرح های کلان ملی شامل پیچیدگی فناوری در کشور، نیاز بهره بردار نهایی و تولید یک محصول جدید و فناورانه، دو خاصیت عمده دیگر نیز داشتند. در این نسل از طرح ها به سبب ورود محصول به بازار در مقیاس بزرگتر، بهره بردار در تامین منابع مالی طرح ها مشارکت دارد و همین طور از ظرفیت شرکت های دانش بنیان نیز در آن استفاده شده است.
بررسی های آماری نشان میدهد که مرکز طرح های کلان ملی فناوری از شروع تأسیس خود در اواخر سال ۱۳۸۷ تا انتهای خرداد ۱۴۰۰ تعداد ۳۵۹ طرح را با اعتباری بیش از ۱۶۸۶ میلیارد تومان مصوب کرده است. سهم معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از این اعتبار مصوب ۷۷۵ میلیارد تومان بوده است. اعتبارات مصوب مرکز طرح های کلان ملی در سالیان گذشته رشد فزاینده ای را تجربه کرده است.
طرح های مصوب به سبب اتخاذ رویکردهایی نوین در انتخاب طرح ها و تخصیص منابع توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری رشد کمی و کیفی پیدا کرده اند. طبق بررسی ها از کل طرح های کلان ملی، ۲۵۸ طرح در بازه زمانی سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۰ مصوب شده اند، به عبارت دیگر ۷۲ درصد طرح ها در این بازه زمانی فعالیت خودرا آغاز نموده اند.
استفاده از تمامی ظرفیت ها
در اولویت بندی و پشتیبانی از طرح های کلانی ملی فناوری، ۱۰ حوزه کاربردی سلامت، کشاورزی و صنایع غذایی، حمل و نقل پیشرفته، صنایع راهبردی، انرژی، دیجیتال و هوشمندسازی، دانش های بنیادی، محیط زیستی، مواد، تجهیزات و ماشین آلات پیشرفته مورد توجه قرار گرفته اند.
همچنین باتوجه به نیاز کشور، بیشترین میزان جذب حمایت ها پس از حوزه سلامت، حوزه های کشاورزی و صنایع غذایی، حمل و نقل پیشرفته، دانش های بنیادی، صنایع استراتژیک و حوزه انرژی هستند.
استان های تهران، اصفهان، خراسان رضوی، قزوین و البرز به ترتیب بیشترین میزان حجم ریالی اعتبارات را به خود اختصاص داده اند. در این میان رقمی بیش از ۷۰ درصد از سهم معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از اعتبارات مصوب طرح های کلان ملی فناوری به دو استان تهران و اصفهان تخصیص یافته است.
مرکز طرح های کلان ملی فناوری با اهرم کردن منابع مالی خود، بودجه سازمان های خصوصی و دولتی را به جریان می اندازد و به سمت توسعه فناوری هدایت می کند. اعتبار تخصیص یافته از طرف معاونت علمی و فناوری منجر به جذب بودجه و سرمایه سایر سازمان ها، نهادها و بخش خصوصی می شود.
ماهیت طرح های کلان ملی عمدتاً برمبنای اهمیت راهبردی دستیابی کشور به فناوری های نوآورد و ارزش افزوده بالای آن در اقتصاد مبتنی بر دانش مدلول پیدا می کند، در عین حال اشتغال نیز به عنوان یک هدف فرعی مورد توجه قرار می گیرد. برآورد می شود منابعی که صرف طرح های کلان ملی شده، بطور مستقیم موجب اشتغال و ادامه فعالیت بیش از ۳۰۰۰ نیروی انسانی تحصیلکرده دانشگاهی شده است.

1401/04/25
12:55:50
0.0 / 5
477
تگهای خبر: انرژی , پزشك , تجاری , دانش بنیان
این مطلب آزینیک را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط آزینیک
نظرات خوانندگان آزینیک در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
آزینیک