ساخت پهپاد نشت یاب لیزری خطوط انتقال گاز در دانشگاه صنعتی شریف
تعدادی از پژوهشگران دانشگاه صنعتی شریف پهپادی ساخته اند که با پرواز روی خطوط انتقال گاز، با صرف زمان و هزینه کمتر این خطوط را بررسی و نشت یابی می کند.
به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از دانشگاه صنعتی شریف؛ تعدادی از پژوهشگران حوزه هوافضای دانشگاه صنعتی شریف به سرپرستی دکتر عباس ابراهیمی، پهپادی طراحی و ساخته اند که با پرواز روی خطوط انتقال گاز و ایستگاه های تولید، ذخیره و توزیع، به تشخیص نشتی این خطوط می پردازد.
ابراهیمی عضو هیات علمی دانشکده مهندسی هوافضا درباب این پهپاد اظهار داشت: پهپاد نشت یاب لیزری گاز متان (MDet) توانایی تشخیص غلظت گاز متان با دقت پنج ppm.m تا ارتفاع ۵۰ متری از سطح زمین را دارد. با این وسیله می توان خطوط انتقال گاز را با صرف زمان و هزینه کمتر نشت یابی کرد. همین طور سرعت نشت یابی با این پهپاد از روش سنتی بیشتر است و این امکان را فراهم می آورد تا بتوان مناطق حساس را در چند نوبت نشت یابی کرد.
وی اضافه کرد: پروسه نشت یابی خطوط انتقال گاز با این پهپاد تا پنج برابر زمان و هزینه عملیات را در مقایسه با روش های سنتی کم می کند. پروسه نشت یابی هم به صورت(زمان واقعی) Real-Time و هم بصورت Non Real-Time قابل انجام است.
ابراهیمی یادآور شد؛ با وجود نشت یابی خطوط انتقال گاز، از این پهپاد برای نشت یابی ایستگاه های تولید، توزیع و ذخیره گاز هم استفاده می شود. هدف از نشت یابی با پهپاد صرفه جویی در زمان و هزینه، افزایش سرعت نشت یابی و افزایش ایمنی برای جلوگیری از حوادث فاجعه بار است.
وی درباب نحوه عملکرد این پهپاد اظهار داشت: با تاباندن موج با طول موج طیف جذبی گاز متان به محیط و آشکارسازی سطح انرژی موج بازتاب می توان غلظت گاز متان در راه تابش و بازتاب موج را در واحد طول تشخیص داد. این فناوری با نام TDLAS اساس کار حسگر لیزری تشخیص غلظت گاز متان به کار رفته در MDet است.
غلظت گاز متان توسط حسگر لیزری اندازه گیری شده و داده ها به سیستم پردازش مرکزی روی پرنده ارسال می شوند. بعد از ادغام داده های غلظت با موقعیت مکانی داده های رمزگذاری شده به ایستگاه زمینی ارسال می شود تا عملیات پردازش و نمایش نقاط نشتی توسط نرم افزار نشت یابی هوایی خطوط انتقال گاز ایران صورت گیرد. نرم افزار نشت یابی هوایی خطوط انتقال گاز ایران رابط کاربری گرافیکی آسانی را برای اپراتور فراهم می آورد تا بتوان در زمان کوتاهی نقاط نشتی را تشخیص داد.
این استاد دانشگاه اشاره کرد: در ایران بیش از ۶ هزار کیلومتر خط لوله سراسری و چندین برابر بیشتر خط لوله انتقال وجود دارد که گاز را به سراسر کشور و حتی روستاهای دور افتاده منتقل می کنند. این خطوط باید در سال حداقل یک دفعه نشت یابی شوند. قسمتی از این خطوط در مناطقی با شرایط آب هوایی نامطلوب و دسترسی سخت هستند که کار اپراتور برای حضور فیزیکی در محل و استفاده از دستگاه FID را بسیار دشوار می کند. با بهره گیری از پهپاد MDet می توان با صرفه جویی در زمان و هزینه و افزایش ایمنی بواسطه حذف اپراتور فیزیکی در محل، عملیات نشت یابی در تمام مناطق را با دفعات بیشتر انجام داد.
ابراهیمی اشاره کرد: نشت یابی خطوط انتقال گاز از این طریق بصورت کاملا خودکار و بدون دخالت نیروی انسانی انجام می شود که علاوه بر صرفه جویی در زمان و هزینه و افزایش سرعت نشت یابی، قابلیت برنامه ریزی عملیات و انجام خودکار ماموریت وجود دارد. همین طور این پهپاد نقطه دقیق نشتی روی نقشه ماهواره ای را به ما نشان میدهد و امکان ارتقای این پهپاد برای سنجش انواع گاز نیز وجود دارد.
این مطلب آزینیک را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط آزینیک
نظرات خوانندگان آزینیک در مورد این مطلب